Gruszka w czekoladzie: przepis na wyrafinowany walentynkowy deser

Gruszka w czekoladzie: przepis na wyrafinowany walentynkowy deser

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Gruszka w czekoladzie - pyszny walentynkowy deser.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Gruszka w czekoladzie podana w artystyczny sposób może stać się królową walentynkowego stołu. Przygotuj ją na walentynkowy deser i pamiętaj, czekolada jest nie tylko smaczna - to także afrodyzjak.

Składniki

  • 2 gruszki (najlepiej odmiany konferencja)
  • 2 łyżki prażonych płatków migdałowych
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady (50 g)
  • 25 g masła

Przygotowanie krok po kroku:

  • Gruszki obieramy ze skórki, pozostawiając ogonek.

  • Usuwamy gniazda nasienne.

  • Owoce gotujemy na małym ogniu - na parze lub w syropie z wody i cukru - dosyć krótko, aby się nie rozpadły.

  • Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, dodajemy masło i dokładnie mieszamy.

  • Gorące gruszki polewamy ciepłym sosem i posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

  • Serwujemy na ciepło.