Odświeżający i aromatyczny tatar z tuńczyka

2021-03-29
Odświeżający i aromatyczny tatar z tuńczyka
Autor: Shutterstock Odświeżający i aromatyczny tatar z tuńczyka to znakomita przystawka walentynkowa.
łatwy
20 min
4

Ta przystawka to ocean świeżości i krzepy na talerzu. Delikatne, ale bardzo charakterystyczne w smaku mięso z tuńczyka, odświeżające owoce cytrusowe i nieco przypraw. Wszystko po to, aby pobudzić apetyty na więcej przyjemności.

Do tego dania podaj lekkie, białe wino, może być musujące.

Przepis i cytat pochodzi z wydanej nakładem Wydawnictwa Harde książki Anny Szubińskiej p.t. "Kuchnia afrodyzjaków"

kuchnia afrodyzjaków

SKŁADNIKI

  • 100 g świeżego tuńczyka
  • 1/2 pomarańczy
  • 3 cząstki czerwonego grejpfruta
  • 1/2 mango
  • kawałek świeżego ogórka ze skórką
  • sól gruboziarnista
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • pół łyżeczki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki sosu sojowego
  • sok z cytryny
  • szczypiorek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Tuńczyka umyj, osusz i posiekaj drobno nożem, ale nie rozgniataj.
  • Miąższ owoców pokrój w drobną kostkę, ogórka i szczypiorek posiekaj.
  • Wszystkie składniki włóż do naczynia razem z sokami, które puściły owoce.
  • Dodaj sól, pieprz, sos sojowy i sok z cytryny. Odstaw na 20 minut.
  • Odlej nadmiar płynu, uformuj tatar na talerzu i polej odrobiną oliwy.