Żołądki drobiowe smażone w panierce: przepis na imprezową przekąskę

Żołądki drobiowe smażone w panierce: przepis na imprezową przekąskę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Żołądki drobiowe smażone w cieście to pyszna przekąska. Soczyste mięsko i chrupiąca panierka zamieniają tanie podroby w przebój każdej imprezy. Proste w przygotowaniu i zaskakująco pyszne. 

Składniki

  • 16 kurzych żołądków

  • 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej

  • 2 jajka

  • 1 szklanka bułki tartej

  • pół szklanki mąki

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej

  • 1 łyżeczka ostrej papryki

  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

  • sól i pieprz

  • olej do smażenia

  • pół pęczka szczypiorku

  • paprykowy sos w dowolnych ilościach

Przygotowanie krok po kroku:

  • Żołądki dobrze umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i dodać przyprawę uniwersalną. Gotować do miękkości. Ostudzić i przekroić na pół wzdłuż dłuższej osi, tak aby otrzymać węższe kawałki. 

  • Jajka roztrzepać ze szczyptą soli, co ułatwi rozbicie łańcuchów białka. 

  • Mąkę wymieszać z przyprawami, solą i pieprzem. 

  • Kawałki żołądków maczać kolejno w jajku, mące, ponownie w jajku i tartej bułce. 

  • Smażyć w gorącym, głębokim tłuszczu. 

  • Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. 

  • Posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać z keczupem.

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek

Ocena: 5