Żołądki drobiowe smażone w panierce: przepis na imprezową przekąskę

2021-03-29
Żołądki drobiowe smażone w panierce: przepis na imprezową przekąskę
Autor: Shutterstock
łatwy
60 min
4

Żołądki drobiowe smażone w cieście to pyszna przekąska. Soczyste mięsko i chrupiąca panierka zamieniają tanie podroby w przebój każdej imprezy. Proste w przygotowaniu i zaskakująco pyszne. 

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek

SKŁADNIKI

  • 16 kurzych żołądków
  • 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • pół szklanki mąki
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • pół pęczka szczypiorku
  • paprykowy sos w dowolnych ilościach

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żołądki dobrze umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i dodać przyprawę uniwersalną. Gotować do miękkości. Ostudzić i przekroić na pół wzdłuż dłuższej osi, tak aby otrzymać węższe kawałki. 
  • Jajka roztrzepać ze szczyptą soli, co ułatwi rozbicie łańcuchów białka. 
  • Mąkę wymieszać z przyprawami, solą i pieprzem. 
  • Kawałki żołądków maczać kolejno w jajku, mące, ponownie w jajku i tartej bułce. 
  • Smażyć w gorącym, głębokim tłuszczu. 
  • Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. 
  • Posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać z keczupem.