Wytrawne placuszki z cukinii, marchewki i sera feta

Wytrawne placuszki z cukinii, marchewki i sera feta

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wytrawne placuszki z cukinii, marchewki i sera feta pasują na południowy posiłek i ciepłą kolację. Idealne danie dla tych, co chcą jeść więcej warzyw. Placuszki można podać z sosem jogurtowo-czosnkowym lub po z jogurtem i wędzonym łososiem, albo z zieloną sałatą. Wybór dodatków zależy od ciebie. 

Składniki

  • 2 średnie cukinie, około 600 g

  • 2 duże marchewki, około 300 g

  • 2-4 ząbki czosnku

  • 3 jajka

  • 300 ml mleka

  • 250 g sera feta

  • 5 czubatych łyżek mąki pszennej

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukinię i marchewkę zetrzeć na tarce o dużych otworach. Wiórki warzyw przełożyć do durszlaka lub na sito, posolić i pozostawić na 30 minut, aby puściły nadmiar soku.

  • Starte warzywa dobrze odcisnąć. 

  • W misce zmiksować jajka z mlekiem i mąką. Dodać drobno pokrojony lub starty na tarce od dużych otworach ser feta, wymieszać. Dodać odciśnięte warzywa oraz drobny posiekany czosnek i wymieszać. 

  • Smażyć placuszki na rozgrzanym oleju, nabierając ciasto łyżką. Na 1 placuszek potrzeba  2 łyżek ciasta. 

  • Podawać z sosem jogurtowym. 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,3