Włoska polenta - przepis na placek z mąki kukurydzianej

2021-03-29
Włoska polenta - przepis
Autor: photos.com Polentę można smażyć, a nawet grillować - to jedna z popularniejszych przekąsek na północy Włoch
łatwy
50 min
4

W północnych Włoszech tradycyjnie mąkę kukurydzianą gotuje się z wodą i odrobiną soli na gęstą papkę i podaje na okrągłej drewnianej tacy w formie placka, który kroi się na porcje drewnianym nożem. Jeśli masz ochotę spróbować tego specjału, polecamy bardzo prosty przepis na polentę!

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do posolonego wrzątku stopniowo dodawaj mąkę, cały czas mieszając, żeby nie było grudek.
  • Gotuj 40 minut na małym ogniu.
  • Na blachę wysmarowaną masłem wyłóż kaszę, wyrównaj wierzch.
  • Po 5 minutach pokrój w romby, podawaj jako dodatek do mięsa.
  • Można też odstawić kaszę do ostygnięcia, a następnie pokrojoną smażyć na oleju.
Jak mąka do czego?