Wegańskie „śledzie” z boczniaków w korzennej marynacie

2022-11-30
Wegańskie śledzie z boczniaków
Autor: Shuttertock Zamarynowane boczniaki a la śledź to pyszna przystawka nie tylko dla wegan
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Wegańskie „śledzie” z boczniaków w korzennej marynacie to prawdziwie wegańska odpowiedź na tradycyjną wigilijną przystawkę ze śledzia. Są bardzo proste do wykonania i smakują prawie jak śledzie, ale bez rybnej nuty. Jeśli na wigilijnej kolacji gościsz weganina, wegańskie „śledzie” możesz przygotować nieco wcześniej i wspólnie cieszyć się ich wybornym smakiem w Wigilię.

W sposób podany w przepisie można przygotować również wegańskie "śledzie" z selera lub bakłażana. Każda wersja smakuje znakomicie!

SKŁADNIKI

  • 250 g boczniaków,
  • 3 cebule
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren kolorowego pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 4 owoce jałowca
  • ok. 300 ml wody
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz mielony
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 4 łyżki octu winnego
  • olej rzepakowy do smażenia
  • olej lniany do marynowania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na suchej patelni podgrzej suche przyprawy (pieprz, ziele angielskie, gorczycę, liść laurowy, jałowiec).
  • Grzyby oczyść i usmaż na oleju, gdy wystygną pokrój na mniejsze kawałki.
  • Cebulę pokrój, zalej wrzątkiem, dodaj suche przyprawy, gotuj przez około 10 minut.
  • Zdejmij z ognia, dodaj ocet, olej lniany, musztardę, sos sojowy. 
  • Układaj boczniaki w słoju partiami, popieprz, posól i zalewaj marynatą.
  • Zakręć słoik i odstaw do lodówki na minimum 24 godziny (a najlepiej na 48 godz.)
Boczniaki: czy są zdrowe? Właściwości boczniaków