Ukraińskie syrniki wytrawne ze szczypiorem: superprzekąska dla każdego

Ukraińskie syrniki wytrawne ze szczypiorem: superprzekąska dla każdego

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ukraińskie syrniki to klasyczne placuszki twarogowe. Zazwyczaj podaje się je na słodkie śniadanie, ale jeszcze pyszniejsze są wytrawne ze szczypiorem. Twarogowe syrniki to superprzekąska dla każdego: na obiad, kolację lub do pracy. Smaży się je na suchej patelni teflonowej, można podłożyć świeżego masła, ale to nie ma większego wpływu na ich smak. 

Składniki

  • 300 g twarogu

  • 1 jajko

  • 40 g dojrzałego sera mozzarella

  • 2-4 dymki ze szczypiorem

  • 2 łyżki maki owsianej, około 60 g

  • 1 szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jeśli nie macie mąki owsianej, to zwykłe płatki owsiane zmielcie w młynku do kawy na mąkę.

  • Twaróg przecisnąć przez praskę, dodać do niego rozmącone ze szczyptą soli jajko, starty ser, drobno posiekaną dymkę oraz mąkę owsianą. Wymieszać na jednorodną masę.

  • Smażyć na suchej patelni do zrumienienia z obu stron.

 

Na zaostrzenie apetytu przed obiadem warto podać kieliszek czegoś smakowitego. Przepisy na znakomite aperitiwy znajdziesz tutaj

 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0