Tatar ze śledzia: śledzie na Wigilię w nowej odsłonie

Tatar ze śledzia: śledzie na Wigilię w nowej odsłonie

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Tatar ze śledzia to pomysł na inne podanie tradycyjnej ryby

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Tatar ze śledzia to doskonały sposób na niebanalne podanie śledzi. Inne, bardziej ostre, kolorowe i bardzo zdrowe. Polecamy na Wigilię - gdy chcecie "odświeżyć" tradycyjną przystawkę.

Składniki

  • opakowanie śledzi „Matjas”
  • czerwona cebula,
  • 2 papryki (żółta i czerwona)
  • 2 ogórki konserwowe,
  • jabłko
  • łyżeczka musztardy francuskiej, gorczycowej
  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżeczki miodu,
  • sól, pieprz
  • pumpernikiel
  • 2 łyżeczki śmietany 30%
  • łyżeczka stołowa chrzanu zielonego (wasabi)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mus chrzanowy: lekko ubijamy śmietanę, dodajemy chrzan i sok z cytryny.

    Tatar: śledzie, paprykę, cebulę, ogórki, jabłko kroimy w kostkę (0,5 cm).

  • Dodajemy musztardę, miód i sok z cytryny. Wszystko mieszamy.

  • Podajemy na pumperniklu, z musem.