Tatar z tuńczyka z cytrusową nutą: przepis

Tatar z tuńczyka z cytrusową nutą: przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Tatar  z tuńczyka to wykwintna przystawka, idealna na przyjęcie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Proponujemy tatar z tuńczyka z cytrusowymi nutami, który dla ciebie może być wyzwaniem kulinarnym, ale dla Twoich bliskich prawdziwym rarytasem. Podajemy przepis na tatar z tuńczyka  - prawdziwą uczta dla podniebienia!

Składniki

  • 200 g świeżego tuńczyka (może być mrożony)

  • 1 pomarańcza

  • 0,5 czerwonego grejpfruta

  • mały kawałek świeżego ogórka ze skórką

  • sól gruboziarnista

  • świeżo mielony czarny pieprz

  • pół łyżeczki oliwy z oliwek

  • pół łyżeczki sosu sojowego do smaku

  • opcjonalnie: szczypiorek, sok z cytryny do smaku, świeże zioła do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mrożonego tuńczyka odmrażamy powoli (bez użycia wody czy mikrofalówki). Świeżego tuńczyka myjemy i osuszamy.

  • Siekamy go drobno  nożem - nie rozdrabniamy na miazgę.

  • Z pomarańczy i grejpfruta wykrawamy filety i kroimy je drobno.

  • Ogórka kroimy w drobną kosteczkę, szczypiorek siekamy drobno.

  • Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Sok, który pozostał nam w kawałkach owoców wyciskamy do ryby. Mieszamy. Dodajemy sól, pieprz i sos sojowy. Odstawiamy na kilka minut w chłodne miejsce.

  • Po tym czasie odlewamy płyn który zebrał się wokół naszego dania. Warto je spróbować czy nie brakuje mu kwaskowości i ewentualnie dodać sok z cytryny.

  • Formujemy nasz tatar z tuńczyka na talerzu, polewamy kilkoma kroplami oliwy i dekorujemy ziołami. Podajemy z ciemnym pieczywem.

Ocena: 3,3