Tatar z pomidora według Magdy Gessler: przepis na smaczną przekąskę

Tatar z pomidora według Magdy Gessler: przepis na smaczną przekąskę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tatar z pieczonych pomidorów na chrupiących grzankach to pyszna letnia przekąska

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Tatar z pomidora to pyszne danie, które najlepiej przygotować w sezonie letnim, gdy świeżych pomidorów jest w bród. Magda Gessler przekonuje, że właśnie dorodne, dojrzałe pomidory pełne słońca i witamin nadają tej przystawce wyjątkowego smaku. Tatar z pomidora jest nie tylko smaczny, ale niskokaloryczny i lekkostrawny. 

Składniki

  • 12 sztuk pomidorów średniej wielkości

  • 4 szalotki

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka musztardy Dijon

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • pół łyżeczki cukru

  • 1 łyżka kaparów

  • 1 łyżka oliwek zielonych i czarnych

  • 1 garść świeżych liści bazylii

  • 1 łyżka oliwy

  • sól i pieprz do smaku

  • sos Tabasco do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piekarnik rozgrzać do 120C. Pomidory przeciąć wzdłuż i wyciąć szypułkę, usunąć gniazda nasienne.

  • Pomidory ułożyć przecięciem do dołu na blasze wyłożonej pergaminem. Wstawić blachę na środkową półkę i piec, a właściwie suszyć je przez 3 godziny.

  • Ostudzić i posiekać drobno upieczone pomidory. 

  • Do pomidorów dodać posiekane kapary oraz oliwki. Doprawić solą, cukrem i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić do lodówki.

  • Przygotować dressing: Szalotki drobno posiekać, sparzyć wrzątkiem, ostudzić i osączyć. Musztardę połączyć z sosem sojowym, oliwą, kilkoma kroplami Tabasco. Dodać posiekaną szalotkę i wyciśnięty przez praskę czosnek.

  • Tatara podawać w małych naczynkach lub na grzankach z bułki.

Ocena: 2,5