Tartinki z ciasta kruchego z grzybami

2021-03-29
Tartinki z grzybami
Autor: thinkstockphotos.com Tartinki z kruchego ciast z nadzieniem grzybowym to świetna przystawka. 
łatwy
40 min
4

Tartinki z grzybami to elegancka przystawka lub przekąska. Można je podać do bulionu grzybowego lub czystego barszczu buraczanego. Tartinki z kruchego ciasta z nadzieniem grzybowym uświetnią przyjęcia z okazji spotkań rodzinnych. Wypróbujcie proste i smaczne paszteciki z kruchego ciasta!

SKŁADNIKI

  •  25 dag mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 500 g grzybów
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki natki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę posiekaj z masłem, dodaj żółtko, trochę soli, szybko zagnieć ciasto. Owiń je folią i włóż na godzinę do lodówki.
  • Grzyby oczyść i pokrój w paski.
  • Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju, dołóż grzyby i duś ok. 15 minut.
  • Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj z jajkami, śmietaną i natką.
  • Ciasto rozwałkuj, wykrój krążki większe nić wgłębienia w formie do muffinek. Wylep krążkami zagłębienia w formie. Podpiecz w temp. 220°C.
  • Nałóż farsz, piecz, aż masa się zetnie (ok. 15 minut).
  • Podawać na ciepło lub na zimno.