Szaszłyki z indyka i cukinii - atrakcyjna i zdrowa przekąska

Szaszłyki z indyka i cukinii - atrakcyjna i zdrowa przekąska

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Szaszłyki z cukinii i indyka

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kolejna propozycja szaszłyków drobiowych, tym razem z indyka i cukinii. Wyglądają bardzo ciekawie, gdyż składają się z rulonów.

Składniki

  • 2 cukinie

  • 3 ząbki czosnku

  • pęczek bazylii

  • 6 łyżek pikantnego keczupu

  • 3 łyżki musztardy

  • pieprz, sól

  • 6 cienkich plastrów piersi indyka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukinię myję i kroję wzdłuż w cienkie plasterki, które wkładam do wrzącej, lekko osolonej wody i blanszuję 3 minuty. Potem przelewam zimną wodą i odcedzam.

  • Czosnek obieram i przepuszczam przez praskę. Mieszam czosnek, keczup i musztardę. Listki bazylii odrywam od łodyżek.

  • Plastry piersi indyka opłukuję, osuszam i lekko rozbijam. Następnie przekrawam wzdłuż na pół i smaruję mieszanką z keczupem. Nakładam listki bazylii, plasterki cukinii i zwijam w rolady. Na szpadki nadziewam po 2 rolady. Doprawiam je solą i pieprzem.

  • Grilluję 10 minut obracając, aby opiekły się z każdej strony.