Smażone paluszki krabowe surimi: najlepsza przekąska do piwa

2021-03-29
Smażone paluszki krabowe surimi: najlepsza przekąska imprezowa
Autor: Shutterstock Obłędna przekąska - surimi smażone w panierce z sera
łatwy
15 min
4

Smażone paluszki krabowe surimi to zaskakująco pyszna przekąska. Żadna impreza nie może się bez nich obyć. Wasi goście będą zachwyceni. Szczególnie gdy smażone pałeczki krabowe podacie z wyrazistymi sosami. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 200 g krabowych paluszków surimi
  • 50 g żółtego sera, obsuszonego i startego na tarce o drobnych oczkach
  • 2 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • olej do smażenia
  • keczup i słodko-kwaśny sos chili

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować panierkę. Jajka lekko ubić, dodać majonez, czosnek w proszku i drobno starty twardy ser. Wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać olej.
  • Paluszki krabowe panierować w mieszaninie jajek i sera, jak w płynnym cieście.
  • Smażyć do zrumienienia z każdej strony.
  • Zdjąć z patelni i odsączyć z namiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Ostudzić.
  • Podawać z keczupem i słodko-kwaśnym sosem chili.