Słone babeczki z kremem chrzanowym: prosty przepis

2021-03-29
babeczki-na-slono-przepis-na-babeczki-z-kremem-chrzanowym.jpg
Autor: pixabay.com Babeczki z ostrym kremem chrzanowym to świetna przekąska np. na wielkanocne śniadanie
łatwy
45 min
4

Babeczki, znane też jako muffinki, można podawać nie tylko na słodko. Polecamy wersję wytrawną - w sam raz na wielkanocne śniadanie, przekąskę czy starter podczas większej uczty. Jak zrobić słone babeczki z kremem chrzanowym? Podajemy prosty przepis.

SKŁADNIKI

  • na babeczki:
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g mąki
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • czarny pieprz
  •  
  • na krem:
  • 100 g serka mascarpone
  • 2 łyżki chrzanu ze słoika
  • posiekany szczypiorek do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzej do temperatury 220 stopni Celsjusza. Formę na muffinki (metalową lub silikonową) z 12 wgłębieniami natłuść olejem i wstaw do piekarnika.
  • Mąkę przesiej do miski. Dodaj jajka, mleko oraz przyprawy, po czym dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto.
  • Formę na muffinki wyjmij z piekarnika. Wlej ciasto do każdego wgłębienia. Jeśli chcesz, by babeczki ładniej się prezentowały po upieczeniu, a także lepiej wychodziły z formy, wyłóż każde wgłębienie blaszki papierową papilotką. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 25–30 minut, aż babeczki urosną i się zrumienią.
  • Pozwól babeczkom nieco przestygnąć. W tym czasie wymieszaj dokładnie serek mascarpone z chrzanem. Na środek każdej muffinki nałóż po łyżce kremu, a resztę przełóż do miseczki. Udekoruj szczypiorkiem. Babeczki najlepiej smakują na ciepło.