Ślimaki z francuskiego ciasta z salami lub szynką - sposób na szybką pyszną przekąskę [WIDEO]

Ślimaki z francuskiego ciasta z salami lub szynką - sposób na szybką pyszną przekąskę [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ślimaki z ciasta francuskiego z serem i szynką

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Jeśli chcesz przygotować pyszną szybką przekąskę na ciepło lub na zimno to jest przepis dla ciebie. Nie ma nic prostszego. Musimy mieć jeszcze nadzienie, a tutaj w zależności od gustu i smaku, może być salami lub szynka i żółty ser. Idealna przekąska na imprezę albo do podjadania przy meczu.

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

  • 1 łyżeczka ulubionych ziół (rozmaryn, oregano lub tymianek)

  • 12 plastrów dużej w przekroju szynki lub 32 plasterki salami

  • tyle samo dużych plastrów żółtego sera

  • 1 jajko

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ciasto wyjmujemy z opakowania, rozwijamy i układamy na nim plastry sera i szynki lub salami, posypujemy ulubionymi ziołami (rozmarynem, oregano bądź tymiankiem) a następnie zawijamy.

  • Taką roladę kroimy w plasterki (najlepiej grubości 2 cm) i układamy na blasze. Smarujemy z wierzchu rozkłóconym jajkiem.

  • Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180°C z termoobiegiem lub 200°C bez termoobiegu i pieczemy przez 15 minut.

Rollsy z ciasta francuskiego, czyli pyszne ślimaki można przygotować na kilka różnych sposobów - ZOBACZ WIDEO