Śledziowy tatar - stary i prosty przepis

Śledziowy tatar - stary i prosty przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Śledziowy tatar to przekąska znana już w czasach przedwojennych

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Śledziowy tatar przywróciła do łask Magda Gessler, propagując to danie w Kuchennych Rewolucjach. Ale tatar ze śledzia nie jest nową potrawą, gościł na polskich stołach już przed laty - tylko jego przyrządzanie było trudniejsze, bo trzeba było własnoręcznie filetować solone śledzie. Podajemy stary sprawdzony przepis na śledziowy tatar.

Składniki

  • opakowanie śledzi „Matjas”
  • czerwona i biała cebula
  • 2 ogórki konserwowe
  • sól, pieprz,
  • kilka sporych marynowanych grzybków
  • żółtka z dwóch jaj ugotowanych na twardo
  • oliwa
  • musztarda (najlepsza miodowa)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śledzie spróbować i gdy są zbyt słone, namoczyć by straciły nadmiar soli.

  • Po odsączeniu posiekać śledzie bardzo drobno, zmieszać z przetartymi żółtkami jaj (można też użyć żółtek surowych - po sparzeniu jajek)

  • Wymieszać śledzie z musztardą, oliwą i pieprzem, ułożyć z nich niewielkie porcje, każdą z nich otoczyć wianuszkiem posiekanej cebuli, ogórków i grzybków marynowanych - jak klasycznego tatara.

  • Można ozdobić każdą porcję połówką przepiórczego jajka ugotowanego na twardo.