Śledzie w galaretkowej zalewie - przepis

2021-03-29
Śledzie w galaretkowej zalewie - przepis
Autor: Shutterstock Śledzie po  usmażeniu możemy zalać pyszną marynatą z dodatkiem żelatyny - przygotujesz w ten sposób znakomitą przekąskę!
łatwy
30 min
4

Opiekane śledzie w galaretkowej zalewie warto zrobić na świąteczny stół  - albo bez okazji. Pyszne, delikatne w smaku, w wytrawnej galaretce z zalewy - pięknie się też prezentują. Wypróbuj przepis!

SKŁADNIKI

  • 1 kg śledzi
  • 1 szklanka mąki – do panierowania
  • sól, pieprz
  • 2 cebule
  • olej do smażenia
  • Marynata:
  • 1,5 szklanki octu 10%
  • 4,5 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 4-6 łyżek cukru
  • 5 kulek pieprzu
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżki żelatyny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śledzie myjemy, oczyszczamy, kroimy na części i przyprawiamy solą oraz pieprzem.
  • Obtaczamy w mące. Smażymy z dwóch stron na rumiany kolor, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu
  • W słoikach układamy naprzemiennie rybę z podsmażoną cebulką.
  • Przygotowujemy zalewę: wodę zagotowujemy z octem, pieprzem, zielem angielskim oraz liśćmi laurowymi. Doprawiamy do smaku solą i cukrem (zalewa powinna mieć słodkawo-kwaskowaty smak). Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy.
  • Gorącą zalewą zalewamy śledzie w słoikach.
  • Słoiki zakręcamy, studzimy i wkładamy do lodówki. Tak przygotowane śledzie muszą postać przynajmniej dwa dni, aby smaki się przegryzły. W słoikach w tym czasie powstanie pyszna galaretka