Śledzie w galaretkowej zalewie - przepis na pyszną zakąskę

Śledzie w galaretkowej zalewie - przepis na pyszną zakąskę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Śledzie po  usmażeniu możemy zalać pyszną marynatą z dodatkiem żelatyny - przygotujesz w ten sposób znakomitą przekąskę!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Opiekane śledzie w galaretkowej zalewie warto zrobić na świąteczny stół  - albo bez okazji. Pyszne, delikatne w smaku, w wytrawnej galaretce z zalewy - pięknie się też prezentują. Wypróbuj przepis!

Składniki

  • 1 kg śledzi

  • 1 szklanka mąki – do panierowania

  • sól, pieprz

  • 2 cebule

  • olej do smażenia

  • Marynata:

  • 1,5 szklanki octu 10%

  • 4,5 szklanki wody

  • 1 łyżeczka soli

  • 4-6 łyżek cukru

  • 5 kulek pieprzu

  • 3 kulki ziela angielskiego

  • 3 liście laurowe

  • 2 łyżki żelatyny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śledzie myjemy, oczyszczamy, kroimy na części i przyprawiamy solą oraz pieprzem.

  • Obtaczamy w mące. Smażymy z dwóch stron na rumiany kolor, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

  • Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu

  • W słoikach układamy naprzemiennie rybę z podsmażoną cebulką.

  • Przygotowujemy zalewę: wodę zagotowujemy z octem, pieprzem, zielem angielskim oraz liśćmi laurowymi. Doprawiamy do smaku solą i cukrem (zalewa powinna mieć słodkawo-kwaskowaty smak). Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy.

  • Gorącą zalewą zalewamy śledzie w słoikach.

  • Słoiki zakręcamy, studzimy i wkładamy do lodówki. Tak przygotowane śledzie muszą postać przynajmniej dwa dni, aby smaki się przegryzły. W słoikach w tym czasie powstanie pyszna galaretka

Ocena: 3,8