Śledzie korzenne: tradycyjny przepis

Śledzie korzenne: tradycyjny przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Korzenne śledzie to pyszna przekąska o oryginalnym smaku

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Śledzie korzenne kiedyś były łatwo dostępne, teraz są rzadziej spotykane. Miłośnicy korzennych wyrazistych smaków mogą je jednak przygotować samodzielnie - ma to tę zaletę, że do proponowanej przez nas mieszanki korzennych przypraw mogą dołączyć własne dodatki tworząc indywidualne, niepowtarzalne w smaku śledzie.

Składniki

  • 6-8 sztuk filetów śledziowych
  • pół szklanki oleju
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego, pieprzu
  • 4-5 ziarenek jałowca, gorczycy i kolendry
  • 1-2 ząbki czosnku
  • listek laurowy
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • cebula i natka pietruszki do przybrania przed podaniem

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wszystkie przyprawy utłuc w moździerzu, wsypać do woreczka z gazy, włożyć do słoja i zalać olejem. Pozostawić na kilka godzin w cieple

  • Śledzie wyjąć z opakowania, sprawdzić jak bardzo są słone, ewentualnie wymoczyć w wodzie przez 2-3 godziny. Pokroić ryby na kawałki.

  • Wkładać do słoika i zalać olejem. Tak powinny się macerować w chłodzie przez kilka dni.

  • Przed podaniem posypać posiekaną cebulką i natką pietruszki.