Serowa przekąska z bobu i bryndzy

2022-06-27
Serowa przekąska z bobu i bryndzy
Autor: Shutterstock Serowa przekąska z bobu i bryndzy
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Serowa przekąska z bobu i bryndzy w postaci smażonych kulek doskonale się sprawdzi podczas letniego przyjęcia lub przy okazji oglądania meczu z przyjaciółmi. Jeśli podamy ją z ryżem i sałatką, będzie doskonałym bezmięsnym daniem obiadowym.

SKŁADNIKI

  • 80 dag bobu
  • 15 dag bryndzy
  • 2 żółtka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 6 łyżek posiekanych orzechów włoskich
  • po 1 łyżce posiekanego tymianku i cząbru
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotowany i obrany bób zmiksuj. Wymieszaj z żółtkami, bryndzą, posiekaną cebulą, zgniecionym czosnkiem i ziołami. Przypraw solą i pieprzem.
  • Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, obtocz w orzechach i smaż na głębokim oleju.


Bób - Jak kupować, ugotować, co przyrządzić z bobu?