Ryba w cieście z pieczarkami - przepis na oryginalne danie

Ryba w cieście z pieczarkami - przepis na oryginalne danie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ciasto drożdżowe w kształcie ryby - z farszem z ryb i pieczarek

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ryba w cieście z pieczarkami to nic innego jak pyszne ciasto drożdżowe w kształcie ryby z nadzieniem rybno-pieczarkowym. Nie tylko ładnie wygląda, ale i świetnie smakuje!

 

Składniki

  • Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej

  • 200 ml mleka

  • 100 g masła

  • 25 g świeżych drożdży

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • Składniki na nadzienie:

  • 500 g pieczarek

  • 2 łyżki masła

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 500 g ryby o białym mięsie (np. dorsz)

  • 200 g startego sera żółta

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (świeżej)

  • sól, pieprz biały, zioła prowansalskie, przyprawa do ryb

  • roztrzepane jajko do posmarowania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Drożdże rozpuść w ciepłym mleku, dodaj ciepłe, stopione masło.

  • Resztę składników wymieszaj i zagnieć, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.

  • Przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na minimum 1 godz. do wyrośnięcia.

  • W tym czasie przygotuj farsz: pieczarki umyj, pokrój w plasterki, uduś na łyżce masła, dopraw do smaku solą i pieprzem. Cebulę i czosnek obierz, pokrój drobno i podsmaż na reszcie masła na osobnej patelni lub w rondlu. Uduszone pieczarki wymieszaj z cebulką, czosnkiem i natką pietruszki.

  • Filet z ryby opłucz, natrzyj z obydwu stron solą, pieprzem białym, przyprawą do ryb i ziołami, odstaw.

  • Wyrośnięte ciasto podziel na pół. Jedną część rozwałkuj na koło o średnicy 30-35 cm, wytnij kształt ryby. Nałóż farsz pieczarkowo-cebulowy, na to całe filety ryby, posyp tartym serem, przykryj drugą częścią rozwałkowanego ciasta.

  • Odetnij nożem niepotrzebne skrawki ciasta, formując kształt ryby (taki sam jak na spodzie). Z odkrojonych części ciasta zrób rybie płetwy, oko i skrzela. Wokół ryby, na ogonie i na płetwach dociśnij ciasto widelcem. Za pomocą nożyczek wykonaj rybie łuski.

  • Całą rybę posmaruj roztrzepanym jajkiem.

  • Rybę wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piecz 15 minut, po tym czasie obniż temperaturę do 180 st. C i piecz kolejne 45 minut. Jeśli w czasie pieczenia wierzch ciasta zacznie się szybko rumienić - przykryj wierzch papierem do pieczenia.

  • Rybę zajadamy na ciepło, gdyż ser w środku jest wtedy najsmaczniejszy.