RYBA PO GRECKU: prosty, szybki przepis

RYBA PO GRECKU: prosty, szybki przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Do przygotowania ryby po grecku najlepsze są ryby morskie, ale przyrządzona ze słodkowodnych także jest bardzo smaczna.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ryba po grecku to wspaniały sposób na smaczne danie zarówno na zimną przystawkę, jak na ciepły obiad. Przepis jest prosty w wykonaniu, a składniki na tę potrawę - tanie. Ryba po grecku jest także popularną potrawą na wigilijny stół.

Składniki

  • 5-6 filetów z mintaja,
  • 4 średnie marchewki,
  • 2 średnie pietruszki,
  • mały seler,
  • 4 cebule,
  • słoiczek koncentratu pomidorowego,
  • 1 liść laurowy,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • sól, cukier,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • olej do smażenia,
  • pół szklanki wody.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Warzywa obierz, umyj i zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebulę pokrój w półplasterki.

  • Podsmaż warzywa na oleju, posól i po kilku minutach przykryj patelnię. Podlej wodą i duś kilkanaście minut.

  • Na drugiej patelni rozgrzej oliwę, lekko posól i usmaż zamrożoną jeszcze rybę (wtedy się nie rozpadnie). Rybę odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

  • Usmaż cebulę na lekko złoty kolor.

  • Przełóż cebulę i warzywa do garnka. Dodaj listek laurowy, pieprz w ziarenkach i ziele angielskie, podlej wodą, dodaj koncentrat i odrobinę cukru do smaku. Duś na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu. Dopraw solą.

  • Gdy warzywa będą miękkie, ułóż na półmisku na zmianę warzywa i rybę. Na wierzchu powinny być warzywa.

Rybę po grecku najlepiej przygotuj na 1-2 dni przed podaniem i na ten czas wstaw do lodówki. Wtedy będzie najsmaczniejsza.