Przekąski do piwa: paluszki serowe, krążki cebulowe i kwitnąca cebula [WIDEO]

Przekąski do piwa: paluszki serowe, krążki cebulowe i kwitnąca cebula [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pieczone krążki cebulowe - pomysł na smaczną i prostą przekąskę idealną do piwa

Paluszki serowe i krążki cebulowe to idealne przekąski np. do piwa, a więc zwłaszcza dla zapalonych kibiców! Ale uwaga - znikają w szybkim tempie i goście proszą o więcej. Podajemy przepisy na łatwe i szybkie przekąski.

Przepis na paluszki serowe

  • 20 dag sera żółtego pociętego na zgrabne paluszki (8 sztuk)

  • 2 białka

  • bułka tarta (ok. ½ szklanki) wymieszana z ulubionymi przyprawami

  • 2 łyżki majonezu

  • ketchup (ok. 1/4 szklanki)

  • 1-3 łyżki drobno posiekanej rzodkiewki

  • tłuszcz do wysmarowania blachy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Białko rozbij widelcem.

  • Maczaj paluszki serowe w białku, obtaczaj w bułce tartej i układaj na blasze wysmarowanej tłuszczem.

  • Wstaw na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni, aż paluszki lekko zbrązowieją.

  • Przełóż na talerz. Wymieszaj majonez, ketchup i rzodkiewkę. Przełóż do miseczki. Gotowe!

Przepis na krążki cebulowe

  • 2 duże cebule (cukrowe) pokrojone na plastry o grubości ½ cm

  • szklanka maślanki

  • ½ szklanki mąki pszennej

  • szklanka pokruszonych płatków kukurydzianych

  • łyżeczka sproszkowanej papryki

  • sól

  • 4 białka

  • tłuszcz do pieczenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Plastry cebuli podziel na krążki. Włóż do miseczki, zalej maślanką i odstaw na ok. 20 minut.

  • Wymieszaj w talerzu mąkę, sól i paprykę.

  • W innym naczyniu ubij białka na sztywną pianę.

  • W osobnym talerzu umieść pokruszone płatki kukurydziane.

  • Maczaj odcedzone kółka cebuli kolejno w mące, pianie i płatkach.

  • Układaj na posmarowanej tłuszczem blasze i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut. W środku pieczenia możesz je spryskać oliwą.

"Kwitnąca" cebula z piekarnika: zobacz WIDEO