Pomidory smażone w cieście - przepis ze starej książki kucharskiej

Pomidory smażone w cieście -  przepis ze starej książki kucharskiej

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Plasterki pomidorów smażonych w cieście to doskonała imprezowa przekąska

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pomidory smażone w cieście to pomysł na warzywną przekąskę w amerykańskim stylu. Amerykanie co prawda smażą pomidory zielone, ale naszym zdaniem nie ma ograniczeń, co do koloru. Ważne, by do smażenia wybrać pomidory twarde, o zwartym miąższu.

Składniki

  • 4-5 pomidorów

  • 2 jajka

  • 3 łyżki mąki

  • łyżeczka oleju

  • pół szklanki wody lub mleka

  • sól

  • gałka muszkatołowa do smaku

  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z mąki, żółtek, wody lub mleka oleju i soli zarobić ciasto, dokładnie wyrobić je łyżką, a następnie dodać ubitą pianę z białek. Doprawić ciasto gałka muszkatołową.

  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w dość grube plasterki. Oprószyć solą i pieprzem, można też posypać ulubionymi ziołami - najlepiej świeżymi.

  • Krążki pomidorów maczać w cieście, kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

  • Smażone pomidory doskonale smakują z dipem czosnkowym.

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4