Pomidory smażone w cieście - przepis ze starej książki kucharskiej

2021-03-29
Pomidory smażone w cieście -  przepis ze starej książki kucharskiej
Autor: Shutterstock Plasterki pomidorów smażonych w cieście to doskonała imprezowa przekąska
łatwy
30 min
4

Pomidory smażone w cieście to pomysł na warzywną przekąskę w amerykańskim stylu. Amerykanie co prawda smażą pomidory zielone, ale naszym zdaniem nie ma ograniczeń, co do koloru. Ważne, by do smażenia wybrać pomidory twarde, o zwartym miąższu.

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4-5 pomidorów
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • łyżeczka oleju
  • pół szklanki wody lub mleka
  • sól
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • tłuszcz do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z mąki, żółtek, wody lub mleka oleju i soli zarobić ciasto, dokładnie wyrobić je łyżką, a następnie dodać ubitą pianę z białek. Doprawić ciasto gałka muszkatołową.
  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w dość grube plasterki. Oprószyć solą i pieprzem, można też posypać ulubionymi ziołami - najlepiej świeżymi.
  • Krążki pomidorów maczać w cieście, kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  • Smażone pomidory doskonale smakują z dipem czosnkowym.