Polenta: jak zrobić? Podajemy łatwy przepis

Polenta: jak zrobić? Podajemy łatwy przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Wśród wielu zalet polenty warto wskazać to, że nie zawiera glutenu

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Polenta to włoska potrawa z kaszki lub mąki kukurydzianej. Jest smaczna, sycąca i łatwa w przygotowaniu. Sprawdź, jak w łatwy sposób zrobić polentę.

Składniki

  • 150 g kaszy kukurydzianej

  • 600 ml bulionu warzywnego

  • szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Doprowadzamy bulion warzywny do wrzenia i dodajemy kaszę kukurydzianą, doprawiamy solą. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając.

  • Po 3 minutach przelewamy polentę do naczynia - np. żaroodpornego. Powinna mieć grubość około 2 cm. Zostawiamy do wystygnięcia i kroimy na równe kawałki.

  • Potem polentę możemy podać jako przekąskę do włoskich wędlin i serów na zimno. Można również ją podsmażyć na patelni grillowej i podawać z sosami na bazie pomidorów lub śmietany. Idealnie sprawdza się jako wegetariański dodatek do warzywnych zapiekanek z dużą ilością sosu.

Ocena: 2,2