Placki z bakłażana: zdrowe i pyszne

Placki z bakłażana: zdrowe i pyszne

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Bakłażanowe placuszki to świetna przekąska na ciepło, jak i na zimno

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Placki z bakłażana są zdrowe i pyszne. Jeśli lubicie tę fioletową gruszkę miłosną, jak nazywano kiedyś oberżynę, to jest to danie dla was. Chrupiące z wierzchu, rozpływające się w środku, bakłażanowe placki są po prostu smaczne. Ten lekki, lecz sycący posiłek, posmakuje każdemu gurmandziście. 

Składniki

  • 1 duży bakłażan

  • 3 jajka

  • 30 g mąki

  • 30 g startego parmezanu

  • 1 ząbek czosnku

  • 1/2 pęczka koperku

  • sól i pieprz

  • 2 łyżki oliwy lub dobrego oleju roślinnego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Bakłażana umyć, pokroić w kostkę o boku 1 cm.

  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i obsmażyć bakłażany przez 7-9 minut, często mieszając.

  • W misce ubić jajka, dodać mąkę, parmezan, posolić i popieprzyć, wymieszać dokładnie.

  • Dodać drobno posiekany czosnek i połowę koperku oraz zrumienionego bakłażana, wymieszać.

  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, za pomocą łyżki kłaść na tłuszczu placuszki z bakłażanowego ciasta, lekko je spłaszczając.

  • Placuszki smażyć po 3-5 minut z każdej strony.

  • Podawać z domowym keczupem, posypane posiekanym koperkiem.

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5