Pieczona brukselka z mrożonki: sprytny trik na pyszny dodatek do obiadu

2021-03-29
Pieczona brukselka z mrożonki: sprytny trik na pyszny dodatek do obiadu
Autor: Shutterstock Pieczona brukselka eksploduje niezrównanym smakiem
łatwy
15 min
4

Mrożona brukselka ma niewykorzystany potencjał. Jeśli chcecie wydobyć maksimum smaku z tego warzywa, to go nie gotujcie, tylko upieczcie. Pieczona brukselka mrożona to świetny dodatek do obiadu lub zdrowa przekąska. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 450-500 g mrożonej brukselki
  • 2 łyżki oliwy lub dobrego oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Brukselką polać oliwa i wymieszać tak, aby cała pokryta została tłuszczem. 
  • Przyprawić solą, czosnkiem i pieprzem. Ponownie wymieszać.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Na blachę wyłożyć brukselkę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec przez 10 minut.
  • Po 10 minutach wyjąć blachę i przeciąć brukselki na pół. Piec jeszcze 15 minut. 
  • Podawać póki gorąca.