Pasztet z wątróbek drobiowych: przepis bez pieczenia [WIDEO]

Pasztet z wątróbek drobiowych: przepis bez pieczenia [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pasztet drobiowy - smaczny i łatwy w przygotowaniu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pasztet najlepiej przygotować z wątróbek gęsich, ale mogą być również kurze. Szybki, łatwy do wykonania, wykwintny i tani - danie ma mnóstwo zalet. Sprawdź, jak krok po kroku zrobić pasztet z wątróbek drobiowych.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety z wątróbek: Pasztet z wątróbki drobiowej bez pieczenia, Pasztet z wątróbek gęsich, Pasztet z wątróbki bez pieczenia.

Składniki

  • 250 g wątróbek drobiowych

  • 50 g masła

  • 1 czerwona cebulka

  • 1 ząbek czosnku

  • łyżka suszonego tymianku

  • łyżka brandy

  • sól, pieprz

  • natka pietruszki

  • suszona żurawina

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na głębokiej patelni rozgrzać masło, wrzucić wątróbki – smażyć przez kilka minut, tak by ze wszystkich stron były ścięte. Dolać brandy, dodać sól i pieprz, zdjąć z ognia. Wątróbki wyjąć, zmiksować blenderem.

  • Na tej samej patelni podsmażyć cebulę, dodać tymianek, zgnieciony czosnek, po czym razem z posiekaną natką dołożyć do zmiksowanych wątróbek i jeszcze raz zmiksować.

  • Żurawinę zalać gorącą wodą, odcedzić. Dodać do masy pasztetowej, delikatnie wymieszać. Pasztet można formować w roladki zawinięte w folię spożywczą, włożyć do miseczki lub rozsmarować na blasze, a po wystudzeniu w lodówce (co najmniej dwie godziny) pokroić w kosteczki.

  • Można też nie dodawać żurawiny, a zamiast tego pasztet podać z żurawinową konfiturą, polać żurawinowym, borówkowym lub malinowym sosem. Podawać z grzankami, sałatą i białym winem.

Ocena: 3