Pasztet z królika [WIDEO]

Pasztet z królika [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pasztet z królika z sosem żurawinowym to wykwintna przekąska

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Z okazji Świąt lub domowych uroczystości warto upiec pasztet z królika. Można go podać z pysznym sosem żurawinowym. Szukasz dobrego przepisu. Wypróbuj naszą sprawdzoną recepturę.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety z dziczyzny: Pasztet z dzika oraz Pasztet z królika z pistacjami.

Składniki

  • 1 królik 1,5-2 kg

  • 1/2 kg słoniny

  • 800 g wątroby wieprzowej

  • 5 jajek

  • 4 czerstwe bułki

  • marchew

  • pietruszka

  • dwie średnie cebule

  • 2 liście laurowe

  • 1 kieliszek brandy lub winiaku

  • 5 ziarenek ziela angielskiego

  • pieprz kolorowy po 3 ziarenka każdego koloru

  • chili lub pieprz cayenne

  • pieprz czarny

  • sól morska

  • zioła prowansalskie

Przygotowanie krok po kroku:

  • Królicze mięso umyć pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości z warzywami, zielem angielskim i liściem laurowym.

  • W drugim garnku ugotować pokrojone na mniejsze części słoninę i wątrobę. Mięsa ostudzić.

  • W wywarze namoczyć bułki i lekko odcisnąć. Królika obrać z mięsa i wszystkie składniki (mięso, warzywa, ziele angielskie) zmielić dwukrotnie w maszynce. Wbić jajka, dodać pozostałe przyprawy, brandy, dobrze wymieszać.

  • Przełożyć do foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartę. Piec ok. godziny w temperaturze 180oC.

tip dnia

Zamiast słoniny można użyć boczku parzonego (odciąć twardą skórę).

Ocena: 3,3