Pasternak: jak zrobić frytki z pasternaku? [przepis]

2021-03-29
pasternak-jak-zrobic-frytki-z-pasternaku-sprawdzony-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Pasternak stopniowo wraca do łask. Docenia się jego cenne wartości odżywcze
łatwy
30 min
4

Frytki z pasternaku to kolejna doskonała alternatywa dla frytek ziemniaczanych. Są pożywne, bardziej wyraziste w smaku, a przy tym o wiele zdrowsze. Sprawdź, jak zrobić frytki z pasternaku - podajemy dobry przepis.

SKŁADNIKI

  • 4 pasternaki
  • sól
  • różowy pieprz
  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pasternak obrać, umyć i osuszyć. Pokroić w słupki i włożyć do osolonej wrzącej wody. Gotowany kilka minut nabierze miękkości.
  • Rozgrzać piekarnik do temperatury 210 stopni. Odcedzić ugotowany pasternak na sitku, wymieszać z oliwą z oliwek, posolić i oprószyć różowym pieprzem.
  • Rozłożyć na blaszce wyłożonej pergaminem i piec ok. 20 minut, aż frytki nabiorą złotobrązowego koloru.