Paluszki ziemniaczano-serowe: pyszny dodatek do obiadu

2021-03-29
Paluszki ziemniaczano-serowe: pyszny dodatek do obiadu
Autor: Shutterstock Paluszki ziemniaczane z ciągnącym się, gorącym serem to pyszna przekąska
łatwy
30 min
4

Paluszki ziemniaczano-serowe to pyszny dodatek do obiadu. Chrupiące z wierzchu, delikatne i ciągnące się w środku - idealnie smakują z pieczonym mięsem. Można je także podać z sosami, jako samodzielną przekąskę na ciepło. To świetna gorąca przystawka imprezowa. 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg ziemniaków ugotowanych i wystudzonych
  • 200 g sera mozzarella lub innego żółtego sera
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • oraz do panierowania
  • 2 jajka
  • bułka tarta lub jeszcze lepiej japońska panierka panko
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki przeciskamy przez praskę.
  • Do ziemniaków dodajemy mąkę, ser i rozkłócone jajko. Przyprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Szybko zarabiamy jednolite ciasto ziemniaczane. 
  • Z ziemniaczanej masy toczymy wałeczki o jednakowej grubości około 2 cm. Wałeczki dzielimy na paluszki.
  • Każdy paluszek maczamy w rozmąconych jajkach i bułce tartej.
  • Smażymy na gorącym tłuszczu.
  • Nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowych ręcznikach. 
  • Podajemy do pieczonego mięsa lub z sosami jako samodzielne danie.