Paluszki ziemniaczano-serowe: pyszny dodatek do obiadu

Paluszki ziemniaczano-serowe: pyszny dodatek do obiadu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Paluszki ziemniaczane z ciągnącym się, gorącym serem to pyszna przekąska

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Paluszki ziemniaczano-serowe to pyszny dodatek do obiadu. Chrupiące z wierzchu, delikatne i ciągnące się w środku - idealnie smakują z pieczonym mięsem. Można je także podać z sosami, jako samodzielną przekąskę na ciepło. To świetna gorąca przystawka imprezowa. 

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków ugotowanych i wystudzonych

  • 200 g sera mozzarella lub innego żółtego sera

  • 50 g mąki pszennej

  • 1 jajko

  • pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej

  • sól i pieprz do smaku

  • oraz do panierowania

  • 2 jajka

  • bułka tarta lub jeszcze lepiej japońska panierka panko

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki przeciskamy przez praskę.

  • Do ziemniaków dodajemy mąkę, ser i rozkłócone jajko. Przyprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Szybko zarabiamy jednolite ciasto ziemniaczane. 

  • Z ziemniaczanej masy toczymy wałeczki o jednakowej grubości około 2 cm. Wałeczki dzielimy na paluszki.

  • Każdy paluszek maczamy w rozmąconych jajkach i bułce tartej.

  • Smażymy na gorącym tłuszczu.

  • Nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowych ręcznikach. 

  • Podajemy do pieczonego mięsa lub z sosami jako samodzielne danie. 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4