Pałki kurczaka w cieście francuskim: idealny przepis na imprezę

2021-03-29
Pałki kurczaka w cieście francuskim: idealny przepis na imprezę
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Pałki kurczaka w cieście francuskim to idealny przepis na imprezę w gronie przyjaciół. Efektowna przystawka zachwyci wszystkich. 

 

Pałki kurczaka w cieście to efektowna i smaczna przekąska. Wystarczy zadbać o obwiązanie ciasta wokół nóżki i zabezpieczenie kości przed przepieczeniem. Zobacz jak to zrobić:

 

Podudzia kurczaka w cieście francuskim


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 8 podudzi (pałek)  z kurczaka
  • 2 łyżeczki mieszanki przypraw: papryka słodka, tymianek, czosnek, pieprz i sól
  • 2 łyżki oleju
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 3 łyżki tartego sera
  • 3 łyżki keczupu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 żółtko rozkłócone z 1 łyżeczką wody
  • bawełniana nić
  • folia aluminiowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Podudzia z kurczaka natrzeć mieszanką przypraw. Zrumienić na gorącym oleju, przykryć pokrywką i dusić 6-8 minut. 
  • Ciasto pokroić na 8 kawałków. Na środku każdego kawałka położyć porcję keczupu i sera.
  • Nóżki, kością do góry, owinąć ciastem, obwiązać bawełnianym sznurkiem. Kość okryć folią aluminiową, aby się nie spiekła. 
  • Ciasto za pomocą pędzla posmarować żółtkiem.
  • Pałki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz 40 minut lub do zrumienienia ciasta. 
  • Przed podaniem usunąć folię i sznurek.
  • Podawać jeszcze ciepłe.