Owsiane batoniki granola z orzechami i suszonymi owocami

2021-03-29
Batoniki granola
Autor: thinkstockphotos.com Domowe batoniki z płatków zbożowych, suszonych owoców i orzechów to pyszna i zdrowa przekąska.
łatwy
30 min
4

Owsiane batoniki to świetna przekąska dla dzieci, która pomoże ograniczyć spożycie czekolady. Są zdrowe, smaczne, a ich przygotowanie może być frajdą dla całej rodziny! Takie batoniki można zabrać ze sobą do szkoły, na wycieczkę lub piknik. 

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki płatków owsianych lub innych zbożowych
  • 1/3 szklanki miodu
  • 2 łyżki oleju
  • ½ szklanki migdałów
  • ½ szklanki orzechów laskowych
  • ½ szklanki orzechów nerkowca
  • ½ szklanki rodzynek i żurawiny
  • ½ szklanki suszonych śliwek lub moreli
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W miseczce mieszamy miód i olej.
  • Dodajemy płatki owsiane, migdały, kawałki orzechów laskowych i nerkowców, suszone owoce.  Skład również można modyfikować, dodając np. suszone kawałki kokosa, czy ananasa. Całość mieszamy.
  • Tak powstałą masę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, od razu formując płaski prostokąty.
  • Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza.
  • Po tym czasie granolę wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
  • Każdy z batonów owijamy starannie papierem do pieczenia i związujemy lnianym sznurkiem.