Ogórki faszerowane pastą z tuńczyka

2021-03-29
Ogórki faszerowane pastą z tuńczyka
Autor: thinkstockphotos.com Lekkie i zdrowe ogórki świetnie komponują się z pożywnym mięsem tuńczyka - ogórki faszerowane pastą z tuńczyka
łatwy
15 min
4

Ogórki faszerowane pastą z tuńczyka  zaspokoją nie tylko głód, lecz także pragnienie. Ogórek składa się aż w 96 proc. z wody, dlatego też jest bardzo pożądany we wszystkich dietach odchudzających.

Ogórek w zdrowej diecie: właściwości ogórków

Ogórek składa się aż w 96 proc. z wody, dlatego też jest bardzo pożądany we wszystkich dietach odchudzających. Przyśpiesza spalanie kalorii i usuwa nadmiar wody z organizmu, oczyszczając go z toksyn i kwasu moczowego.

Ogórki nie są jednak zbyt bogate w składniki odżywcze; zawierają nieco jodu i witaminy A. Warto wiedzieć, że ogórek niszczy witaminę C w innych produktach bogatych w kwas askorbinowy. Tak więc jedząc ogórka, zrezygnujmy z pomidora.

Nasze prababki ceniły to warzywo także za inne walory. Sok ze świeżego ogórka był najlepszym kosmetykiem wybielającym, sprawiającym, że skóra stawała się jedwabista. Po męczącej podróży bryczką panie odświeżały sobie plasterkami ogórka podrażnione kurzem oczy. My, spędzając często kilkanaście godzin dziennie przy komputerze lub telewizorze, możemy poratować obrzęknięte powieki w ten sam sposób. Takie zielone kompresy, położone na kilka minut, przyniosą natychmiastową ulgę.

SKŁADNIKI

  • 3 ogórki
  • puszka tuńczyka w oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majonezu
  • sok z cytryny
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 dag żelatyny
  • sól, pieprz do smaku
  • natka do przybrania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żelatynę przygotowujemy według przepisu.
  • Ogórki myjemy, obieramy, wydrążamy miąższ. Solimy i ustawiamy dnem do góry.
  • Tuńczyka odcedzamy, cebulę obieramy i siekamy w kosteczkę, dodajemy do tuńczyka ze zmiażdżonym czosnkiem i łyżką majonezu.
  • Miksujemy i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  • Dodajemy stygnącą żelatynę i dokładnie jeszcze raz mieszamy. Nadziewamy farszem ogórki i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Przed podaniem posypujemy natką.