Obłędne kotlety ziemniaczane z szynką i zielonym groszkiem: łatwe i oszczędne danie z resztek

Obłędne kotlety ziemniaczane z szynką i zielonym groszkiem: łatwe i oszczędne danie z resztek

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kotlety ziemniaczane z szynką i zielonym groszkiem to smaczna kolacja dla całej rodziny. W przepisie na pyszne kotlety można wykorzystać resztki z poprzedniego dnia, resztkę szynki czy zielonego groszku. Przygotowanie jest łatwe, a nie ma nic smaczniejszego niż odsmażane ziemniaki z poprzedniego dnia. 

Składniki

  • 5-7 ziemniaków średniej wielkości lub 500-600 g ugotowanych

  • 1 jajko

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego

  • 4 łyżki mąki

  • 80-100 g szynki w jednym kawałku

  • 80-100 g zielonego groszku z puszki

  • 1 mały pęczek szczypiorku

  • sól i pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki umyć, obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i utłuc, jak na puree. Jeśli masz gotowane ziemniaki z poprzedniego dnia, to ten etap możesz pominąć. 

  • Do ziemniaczanego puree dodać 1 rozmącone jajko, mąkę, sól i pieprz i dokładnie wymieszać.

  • Teraz pora na nadzienie: szynkę pokroić w kostkę, groszek odcedzić, szczypiorek pokroić. 

  • Z ciasta uformować gruby wałek, podzielić go na równe kawałki. Każdy kawałek rozwałkować na placuszek. Na środku placuszka ułożyć porcję szynki i porcję zielonego groszku, posypać szczypiorkiem. Zalepić szczelnie brzegi.

  • Kotlety panierować w mące i smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia.

  • Podawać z dobrym keczupem

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,1