Niewiarygodnie pyszne smażone kanapki z cukinii i sera żółtego

2021-03-29
Niewiarygodnie pyszne smażone kanapki z cukinii i sera żółtego
Autor: Shutterstock
łatwy
0 min
4

Niewiarygodnie pyszna przekąska z cukinii i sera żółtego znajdzie wielu zwolenników. To jedno z tych dań imprezowych, które znika z talerzy w oka mgnieniu. Przygotowanie jest proste, składniki ogólnodostępne. Wypróbuj przepis i ciesz się smakiem smażonych kanapek z cukinii i sera żółtego. 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 400 g cukinii lub kabaczka
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 100 g pszennej maki
  • 100 g dojrzałej mozzarelli lub innego topliwego sera
  • 150 g tartej bułki
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię pokroić na plastry grubości 4-6 mm. Przełożyć do miski, posolić lekko, przemieszać i pozostawić na 15 minut.
  • Ser pokroić na plasterki.
  • Jajka rozmącić ze szczyptą soli
  • Cukinię odsączyć z nadmiaru wilgoci. Popieprzyć. Panierować w mące.
  • Składać po 2 plasterki cukinii przełożone 1 plastrem sera, jak kanapka.
  • Cukiniowe kanapki moczyć w rozmąconym jajku i panierować w tartej bułce.
  • Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron.
  • Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  • Podawać z ulubionym sosem.