Niewiarygodnie pyszne smażone "kanapki" z cukinii i sera żółtego

Niewiarygodnie pyszne smażone

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Niewiarygodnie pyszna przekąska z cukinii i sera żółtego znajdzie wielu zwolenników. To jedno z tych dań imprezowych, które znika z talerzy w oka mgnieniu. Przygotowanie jest proste, składniki ogólnodostępne. Wypróbuj przepis i ciesz się smakiem smażonych kanapek z cukinii i sera żółtego. 

Składniki

  • 400 g cukinii lub kabaczka

  • 2 jajka (rozmiar M)

  • 100 g pszennej maki

  • 100 g dojrzałej mozzarelli lub innego topliwego sera

  • 150 g tartej bułki

  • olej do smażenia

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukinię pokroić na plastry grubości 4-6 mm. Przełożyć do miski, posolić lekko, przemieszać i pozostawić na 15 minut.

  • Ser pokroić na plasterki.

  • Jajka rozmącić ze szczyptą soli

  • Cukinię odsączyć z nadmiaru wilgoci. Popieprzyć. Panierować w mące.

  • Składać po 2 plasterki cukinii przełożone 1 plastrem sera, jak kanapka.

  • Cukiniowe kanapki moczyć w rozmąconym jajku i panierować w tartej bułce.

  • Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron.

  • Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

  • Podawać z ulubionym sosem.

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,5