Najlepszy kalafior zapiekany w panierce

2022-04-27
Najlepszy kalafior zapiekany w panierce
Autor: Shutterstock Doskonały kalafior w panierce prosto z piekarnika
łatwy
20 min
4

Kalafior zapiekany w panierce to pyszny dodatek do obiadu. Świetnie sprawdza się również w roli ciepłej przekąski. Jak przygotować panierowanego kalafiora z piekarnika?

SKŁADNIKI

  • 1 kalafior średnich rozmiarów
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki tartej bułki
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
  • 1/3 szklanki twardego sera, startego, np. parmezanu, peccorino lub bursztynu
  • 1 łyżeczka papryki mielonej
  • olej
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafiora podzielić na różyczki.
  • Wodę zagotować, osolić, we wrzątku blanszować kalafiora przez 4-5 minut. Wyjąć na durszlak, odsączyć i przestudzić.
  • Przygotować panierkę: wymieszać tarty ser, tartą bułkę, paprykę i sproszkowany czosnek.
  • Jajka roztrzepać ze szczyptą soli i 2 łyżkami wody.
  • Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem, posmarować papier olejem.
  • Różyczki kalafiora zanurzać w roztrzepanym jajku, następnie w sypkiej panierce i układać na blasze.
  • Zapiekać przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?

Więcej przepisów z kalafiorem w roli głównej:

Wegetariańskie steki z kalafiora 

Kalafior pieczony z ciecierzycą

Kalafior pieczony w całości nadziewany mięsem

Galeria: Jarzynka na ciepło do obiadu: TOP 12 przepisów