Najlepszy kalafior zapiekany w panierce

Najlepszy kalafior zapiekany w panierce

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Doskonały kalafior w panierce prosto z piekarnika

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kalafior zapiekany w panierce to pyszny dodatek do obiadu. Świetnie sprawdzają się również w roli ciepłej przekąski. 

Składniki

  • 1 kalafior średnich rozmiarów

  • 2 jajka

  • 2/3 szklanki tartej bułki

  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku

  • 1/3 szklanki twardego sera, startego, np. parmezanu, peccorino lub bursztynu

  • 1 łyżeczka papryki mielonej

  • olej

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kalafiora podzielić na różyczki.

  • Wodę zagotować, osolić, we wrzątku blanszować kalafiora przez 4-5 minut. Wyjąć na durszlak, odsączyć i przestudzić.

  • Przygotować panierkę: wymieszać tarty ser, tartą bułkę, paprykę i sproszkowany czosnek.

  • Jajka roztrzepać ze szczyptą soli i 2 łyżkami wody.

  • Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem, posmarować papier olejem.

  • Różyczki kalafiora zanurzać w roztrzepanym jajku, następnie w sypkiej panierce i układać na blasze.

  • Zapiekać przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,5