Mini mozzarella marynowana w ziołach i oliwie: przepis na pyszną przekąskę

2021-03-29
Mini mozzarella marynowana w ziołach i oliwie: przepis na pyszną przekąskę
Autor: Shutterstock Kulki mozzarelli są dużo smaczniejsze po zamarynowaniu w ziołach 
łatwy
15 min
4

Mini mozzarella marynowana w ziołach i oliwie to pyszna przekąska. Zamarynowany serek można nadziać na wykałaczki razem z pomidorkiem koktajlowym lub oliwką. Takie poczekadełko lub przystawka są zdrowe i świetnie smakują. 

 

Oto nasza propozycja podania pysznej przekąski z marynowanej mozzarelli:

Propozycja podania



 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki świeżych liści bazylii, posiekanych
  • 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
  • 1 łyżka świeżej natki pietruszki, posiekanej
  • 100 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 150 g mozzarelli w mini kulkach

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W malakserze lub blenderze zmiksować zioła z oliwą.
  • Kulki mozzarelli umieścić w naczyniu i zalać oliwą z ziołami. 
  • Dobrze zamknąć i wstawić do lodówki na 48 godzin.
  • Wyjąć z lodówki na 1 godzinę przed podaniem. Oliwa z pierwszego tłoczenia w chłodzie lodówki krzepnie i należy przywrócić jej płynność w temperaturze pokojowej.