Mini mozzarella marynowana w ziołach i oliwie: przepis na pyszną przekąskę

Mini mozzarella marynowana w ziołach i oliwie: przepis na pyszną przekąskę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kulki mozzarelli są dużo smaczniejsze po zamarynowaniu w ziołach 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Mini mozzarella marynowana w ziołach i oliwie to pyszna przekąska. Zamarynowany serek można nadziać na wykałaczki razem z pomidorkiem koktajlowym lub oliwką. Takie poczekadełko lub przystawka są zdrowe i świetnie smakują. 

Składniki

  • 2 łyżki świeżych liści bazylii, posiekanych

  • 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę

  • 1 łyżka świeżej natki pietruszki, posiekanej

  • 100 ml oliwy z pierwszego tłoczenia

  • 150 g mozzarelli w mini kulkach

Przygotowanie krok po kroku:

  • W malakserze lub blenderze zmiksować zioła z oliwą.

  • Kulki mozzarelli umieścić w naczyniu i zalać oliwą z ziołami. 

  • Dobrze zamknąć i wstawić do lodówki na 48 godzin.

  • Wyjąć z lodówki na 1 godzinę przed podaniem. Oliwa z pierwszego tłoczenia w chłodzie lodówki krzepnie i należy przywrócić jej płynność w temperaturze pokojowej. 

 

Oto nasza propozycja podania pysznej przekąski z marynowanej mozzarelli:

Propozycja podania



 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5