Libański hummus - jak przyrządzić?
Świeży, pachnący hummus, przygotowany przez kucharza Libańczyka to wielki rarytas. Obecnie w delikatesach i supermarketach możemy kupić już gotowe puszki z pastą hummus i według znanych arabskich przepisów przygotować pastę w domu. Podajemy ją na półmiskach ustrojoną kawałkami cebulki, świeżą miętą i kawałkami ciepłej pity.
Hommos w sklepach - co warto o nim wiedzieć?
Bardzo dobry hummus - już gotowy - jest sprzedawany w delikatesach, sklepach wegetariańskich i libańskich. Puszka starcza dla dwóch osób. Przyrządzamy w ten sposób, że podgrzewamy puszkę z hummusem. Wykładamy na głęboki talerz i polewamy oliwą z oliwek. Kroimy cebulkę szalotkę lub dymkę na cztery części i rozdzielamy. Do hummusu podajemy chleb hybyz.
Hummus można podawać jako przystawkę do polskich dań. Z większą ilością czosnku jest idealną pastą np. do kurczaka. Hommos ma dużo wartości odżywczych.
SKŁADNIKI
- ciecierzyca
- pasta tahini (sezamowa)
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- sok z cytryny do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciecierzycę płuczemy w wodzie i odcedzamy.
- Miksujemy na gładkie puree.
- Dodajemy pastę tahini, oliwę (możemy też dodać sok z cytryny i rozgniecione ząbki czosnku).
- Mieszamy i schładzamy w lodówce.