Kruche paszteciki z kapustą i grzybami

2021-03-31
paszteciki-z-grzybami-prosty-przepis-krok-po-kroku.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Paszteciki z kapustą i grzybami
średni
50 min
4

Kruche paszteciki z kapustą i grzybami nadają się zarówno na przekąskę i jako smakowity dodatek do zup: barszczu, cebulowej, pomidorowej. Farsz z kapusty i grzybów zachwyci aromatem jałowca i kminku.

Zobacz przepis: Czysty barszcz czerwony

SKŁADNIKI

  • CIASTO:
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • sól
  • 3 łyżki zimnej wody
  • kminek, mak, sezam do dekoracji
  • FARSZ:
  • 400 g kiszonej kapusty
  • 20 g suszonych grzybów (podgrzybki lub prawdziwki)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 6 ziaren jałowca
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka mielonego kminku
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • FARSZ: Grzyby zalewamy szklanką wrzącej wody i odstawiamy, aby zmiękły na około 30 minut.
  • Kapustę można przepłukać jeśli jest bardzo kwaśna. Następne siekamy ją drobno i wrzucamy do garnka. Wodę z grzybów wlewamy do garnka z kapustą, grzyby i cebulę kroimy w paski. Do kapusty dolewamy niewielką ilość wody. Dodajemy listki laurowe, jałowiec oraz kminek i pieprz i gotujemy.
  • Na patelni smażymy na maśle cebulę, aż się zeszkli, a następnie dodajemy grzyby i podsmażamy kilka minut. Grzyby z cebulą dodajemy do gotującej się kapusty. Wszystko razem dusimy przez godzinę (do miękkości).
  • PASZTECIKI: Składniki ciasta  mieszamy, zagniatamy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
  • Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy po kawałku na posypanym mąką stole i wycinamy z niego gwiazdki (bądź inne kształty). Na połowie gwiazdek kładziemy na środku łyżkę farszu. Następnie przykrywamy drugą gwiazdką, delikatne przyciskamy brzegi widelcem, aby się skleiły.
  • Smarujemy rozbełtanym jajkiem (można również posypać makiem, kminkiem, sezamem dla dekoracji)
  • Pieczemy blaszce na wyłożonej papierem w temp.  180 st., aż zrobią się rumiane (około 20 minut).