Krewetki w gorącej oliwie: przepis na elegancką przekąskę na karnawałowe party

Krewetki w gorącej oliwie: przepis na elegancką przekąskę na karnawałowe party

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Krewetki w gorącej oliwie - elegancka przekąska, którą możesz przygotować razem z gośćmi.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Krewetki w gorącej oliwie to proste do przyrządzenia danie, które można gotować razem z gośćmi, nie przerywając towarzyskiej rozmowy. W tym przepisie bardzo ważny jest też garnek. Powinien to być żeliwny rondel długo trzymający ciepło i koniecznie „z charakterem”, bo w nim podaje się krewetki na stół.

Składniki

  • krewetki tiger surowe, nieobrane, 5-6 sztuk na osobę
  • oliwa
  • papryczki chilli
  • nieobrane ząbki czosnku
  • bagietka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Krewetki rozmrażamy na durszlaku, przelewając je od czasu do czasu wodą i wstrząsając, aby nie przywierały do siebie.

  • W rondlu rozgrzewam oliwę - powoli, aby jej nie spalić.

  • Gdy zaczyna parować, wrzucamy papryczki chilli i czosnek, a chwilę potem krewetki.

  • Zdejmujemy rondel z płyty natychmiast, jak tylko się zaróżowią - uważajcie, to trwa moment.

  • Proporcje składników zależą od wielkości rondla. Oliwy powinno być tyle, aby pokryła krewetki.

  • Na pół litra tłuszczu dajemy 3-4 papryczki i 6 ząbków czosnku.

  • Widelca używamy tylko po to, aby podważać krewetki i łapać je palcami za ogonek.

  • Z pancerzyka obieramy je rękami. W pikantnej oliwie maczamy kawałki bagietki.