Krewetki na maśle czosnkowym z pieczywem: przepis

2021-03-29
mat. pras. Restauracja Dwa Światy
krewetki-na-masle-czosnkowym-z-pieczywem-przepis.jpg
Autor: mat. pras. Restauracja Dwa Światy Krewetki idealnie nadają się do przygotowywania przystawek
łatwy
25 min
4

Krewetki na maśle czosnkowym z pieczywem to idealna przystawka na wykwintne przyjęcie. Podajemy przepis na pyszne krewetki - łatwe do przyrządzenia.

SKŁADNIKI

  • 300 g krewetek królewskich
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 80 ml białego wina
  • cytryna
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • bagietka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do tego dania najlepiej wykorzystać świeże krewetki. Czosnek kroimy na cieniutkie paski, z natki wybieramy połowę listków i siekamy. Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła i oliwę, dodajemy czosnek i natkę.
  • Wrzucamy krewetki, a gdy się zaróżowią, przewracamy je na drugą stronę i podlewamy winem.
  • Dodajemy łyżkę masła i przyprawy. Smażymy, aż nie będzie czuć zapachu alkoholu. Po zdjęciu z ognia krewetki skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Z bagietki przygotowujemy grzanki – kroimy ją na kromki i przez chwilę podsmażamy na patelni, z której zdjęliśmy krewetki i przelaliśmy większość sosu.
  •  
mat. pras. Restauracja Dwa Światy