Koreczki z jajek przepiórczych z szynką

Koreczki z jajek przepiórczych z szynką

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Koreczki z jajek przepiórczych z szynką

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Jaja przepiórcze doskonale się nadają na koreczki, ponieważ mają idealną wielkość. Można z nich wyczarować błyskawiczną świąteczną przekąskę, pod warunkiem, że opanujemy szybkie obieranie przepiórczych jaj. Takie przekąski możemy podać na wielkanocny stół albo przy okazji innych uroczystości i przyjęć.

Składniki

  • 8 jaj przepiórczych ugotowanych na twardo
  • 3 plastry polędwicy łososiowej lub szynki
  • 1 ogórek kwaszony
  • 1 czerwona papryka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajka obieramy, dzielimy na połówki, ogórki kroimy w 1-centymetrowe plastry, paprykę w nieduże romby, polędwicę lub szynkę parmeńską dzielimy na 16 części.

  • Na każdy kawałek ogórka lub papryki kładziemy połówkę jajka i całość spinamy wykałaczką i nadziewamy na nią fantazyjnie kawałek szynki, żeby wyglądał jak żagiel.

  • Inną wersją przekąski mogą być kanapeczki z sałatą i ustawionymi na nich żagielkami z jajka, szynki i ogórka/papryki.