Koreczki śledziowe ze śliwkami i pomarańczami w oleju lnianym: przepis

2021-03-29
materiały prasowe CPB
Koreczki śledziowe ze śliwkami i pomarańczami w oleju lnianym: przepis
Autor: materiały prasowe CPB Koreczki śledziowe ze śliwkami kalifornijskimi i pomarańczami zyskują na smaku.
łatwy
0 min
4

Koreczki śledziowe w oleju lnianym, nadziane słodkimi śliwkami kalifornijskimi oraz soczystymi pomarańczami mogą stanowić atrakcję wigilijnej wieczerzy. Przepis inny niż znane i popularne śledzie w oleju.

 

Wypróbuj również przepis na śledzie marynowane w ziołach  oraz przepis na śledzie w sosie korzenno-miodowym

SKŁADNIKI

  • 10 śledzi matiasów
  • 10 suszonych śliwek kalifornijskich
  • 2 pomarańcze
  • 300 ml oleju lnianego
  • wykałaczki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Matiasy odmaczać przynajmniej przez 2 godziny, kilkakrotnie zmieniając wodę, lub odmaczać w mleku, każda z form jest dopuszczalna.
  • Odmoczone matiasy przekroić w połowie szerokości, aby koreczki były zgrabne i nie za wysokie. Jeśli filety są bardzo grube dla łatwiejszego ich zawijania można je trochę ściąć na wysokości.
  • Pomarańcze najpierw dokładnie umyć, a później sparzyć wrzątkiem. Zesterem ściąć skórkę z dwóch pomarańczy.
  • Później obydwie pomarańcze filetować, tj. ściąć biały miąższ, pozbyć się wszystkich białych części i błonek, pozostawiając tylko soczyste filety z owocu.
  • Śliwki kalifornijskie pokroić na pół.
  • Na filet matiasa kłaść połowę śliwki kalifornijskiej, filet z pomarańczy oraz kilka nitek skórki z pomarańczy, całość zwinąć w koreczek, przekłuć wykałaczką.
  • Tak przygotowane koreczki umieścić w głębokim naczyniu, zalać olejem lnianym do momentu pokrycia wszystkich koreczków. Koreczki najlepiej odstawić do lodówki na min. kilka godzin.
materiały prasowe CPB