Kolorowe tortille z szarpaną wieprzowiną i warzywami

Kolorowe tortille z szarpaną wieprzowiną i warzywami

Autor Zdjęcia: Orchidea Creative Group

Tortillę można też przygotować posługując się gotowymi plackami, które można kupić w większości sklepów

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Tortilla z szarpaną wieprzowiną i kolorowymi warzywami przeniesie cię swoim aromatem w klimaty rodem z Meksyku. Kalorie? Aby było ich mniej, poszukaj sera w wersji light. Ale lojalnie ostrzegamy. Z pełnotłustym serem tortilla jest znacznie smaczniejsza!

Składniki

  • 1 porcja wieprzowiny przygotowanej metodą sous vide np. „Mięso pomału uwarzone” marki Berger lub domowym sposobem zobacz przepis na wieprzowinę szarpaną

  • 4 tortille

  • 1 czerwona papryka

  • 1 cebula

  • 1 mała sałata rzymska

  • 1 serek śmietankowy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wyjąć Mięso pomału uwarzone z opakowania foliowego i przełożyć do dołączonej aluminiowej foremki, razem z sosem/galaretką, który się wytworzył.

  • Foremkę z mięsem umieścić w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C i piec przez około 40 minut.

  • Paprykę oczyścić z nasion, umyć i pokroić  wraz z cebulą w drobną kosteczkę. Sałatę umyć, porwać na mniejsze kawałki.

  • Mięso wyjąć z piekarnika, odczekać aż ostygnie i poszarpać je widelcem na kruche włókna.

  • Placki tortilli posmarować serkiem, rozłożyć sałatę, pokrojoną paprykę i cebulkę oraz poszarpane mięso.

  • Tortille zwinąć w ruloniki, pokroić na kawałki o grubości ok. 2 cm, a następnie ułożyć na półmisku.

Ocena: 5