Pasztet z Żurawiną - przepis na Boże Narodzenie

2021-03-29
Monika Majewska
Klasyczny pasztet na Wielkanoc
Autor: pixabay.com Pasztet domowej roboty można robić cały rok, ale szczególnie mile widziany jest na wielkanocnym stole
średni
180 min
4

Pasztet na Boże Narodzenie to danie, bez którego trudno wyobrazić sobie świąteczny stół. Nie tylko wybornie smakuje, lecz także ładnie komponuje się z kolorowymi pierniczkami i bożonarodzeniowymi dekoracjami. Samym bowiem wyglądem przypomina wyborne ciasto. Oczywiście taki pasztet z powodzeniem można robić przez cały rok! Sprawdź jak zrobić pasztet z żurawiną.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety z dodatkami: Pasztet z suszonymi pomidorami, Pasztet z suszonymi śliwkami orazPasztet z grzybami.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet jajeczny z pieczarkami, Pasztet cielęcy oraz Pasztet strasburski z wątróbek gęsich.

SKŁADNIKI

  • 1 kg mięsa wieprzowego (np. karkówki)
  • 0,7 kg wołowiny (bez kości)
  • 20 dag wątróbki cielęcej
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 2 kajzerki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 4 średniej wielkości cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 duże jajka
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
  • 4 liście laurowe
  • 5-6 ziaren pieprzu czarnego
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • sól (płaska łyżeczka)
  • pieprz mielony (płaska łyżeczka)
  • 2 łyżki masła (do formy)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokrój wszystkie mięsa (poza wątróbką) w kostkę. Obierz i pokrój cebulę. Całość włóż do garnka przeznaczonego do duszenia mięsa.
  • Następnie dodaj liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i zalej szklanką wody. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu do czasu, aż mięso będzie miękkie (ok. 1,5 godz.). 15 minut przed końcem duszenia włóż wątróbkę i rozdrobnione ząbki czosnku.
  • Po ugotowaniu zdejmij garnek z ognia i włóż do niego przekrojone na pół kajzerki i żurawinę. Pozostaw do czasu, aż masa mięsna wystygnie.
  • Tak przygotowany farsz przepuść 3 razy przez maszynkę. Do uzyskanej masy dodaj gałkę muszkatołową, jajka, sól i pieprz. Całość ponownie wymieszaj. (Jak przyprawić świąteczny pasztet? Sprawdź tutaj.)
  • Wysmaruj formę do pieczenia masłem i posyp bułką tartą. Następnie wypełnij ją masą mięsną i wyrównaj powierzchnię.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Pasztet należy piec godzinę. (Sprawdź również sprawdzone rady kucharza - jak piec pasztet.)
Monika Majewska