Karmelizowane szalotki: jak zrobić słodko-kwaśne cebulki?

2021-03-29
Karmelizowane szalotki: jak zrobić słodko-kwaśne cebulki?
Autor: Shutterstock Karmelizowane szalotki smakują i wyglądają doskonale!
łatwy
20 min
4

Karmelizowane szalotki są pyszne. To proste danie łączy w sobie słodycz cebulek i kwasowość octu balsamicznego, a wszystko podkreśla słony ser z przerostem niebieskiej pleśni. Karmelizowane szalotki wybornie smakują jako samodzielne danie, można również podać je na ciepło do mięsa lub do warzywnych burgerów.  Jak zrobić słodko-kwaśne cebulki? Oto przepis!

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki szalotek
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • 2 łyżeczki miodu lub cukru
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 100 g sera z przerostem niebieskiej pleśni

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szalotki obieramy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą. Delikatnie solimy i podsmażamy.
  • Gdy się lekko zarumienią zmniejszamy ogień pod patelnią. Przykrywamy i dusimy, aż szalotki zmiękną. Od czasu do czasu mieszamy.
  • Gdy szalotki są już miękkie dodajemy miód, ocet balsamiczny, doprawiamy jeszcze pieprzem i dusimy przez około 2 minuty.
  • Podajemy z kawałkiem sera z pleśnią, posypane posiekaną natką pietruszki.