Jajka faszerowane z krewetkami [wykwintna przystawka na święta]

Jajka faszerowane z krewetkami [wykwintna przystawka na święta]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jajka faszerowane z krewetkami [wykwintna przystawka na święta]

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Jajka faszerowane to wyjątkowo łatwa i szybka w przygotowaniu przystawka, bardzo lubiana przez większość gości. W tym przepisie proponujemy faszerować jaja pastą z paluszków krabowych i udekorować je krewetką. Tradycja podawania jaj faszerowanych z krewetkami pochodzi ze Skandynawii.

Składniki

  • 6 jaj ugotowanych na twardo
  • 6 sztuk paluszków krabowych
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka gęstego jogurtu lub śmietany
  • 1/2 łyżki keczupu
  • 12 sztuk krewetek z zalewy (po jednej na każdą połówkę jajka)
  • sól
  • pieprz (najlepiej czerwony)
  • trochę zieleniny do ozdoby

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ostudzone jaja obrać ze skorupek, przekroić na połówki, wyjąć żółtka.

  • Żółtka drobno posiekać razem z paluszkami krabowymi. Wymieszać z majonezem, jogurtem i ketchupem, przyprawić.  (Jeżeli lubisz konsystencję gładkiej pasty, możesz paluszki jajka z majonezem, śmietaną i keczupem zmielić blenderem).

  • Farszem napełnij szprycę, lub torebkę foliową, odetnij rożek i szprycuj jajka farszem. Jeśli nie masz szprycy można nałożyć farsz łyżeczką i uformować go w kulkę.

  • Na każdym jaju ułóż jedną krewetkę oraz ozdób jajo zieleniną.

  •