Jak zrobić pyszny pasztet na święta? Sprawdzony przepis

Jak zrobić pyszny pasztet na święta? Sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Z podanych proporcji wychodzą 3 foremki pasztetu. Pamiętaj, że pasztet śmiało można mrozić i cieszyć się jego smakiem o wiele dłużej!

Ocena: 5,0

Poziom: TRUDNY

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Pasztet zrobiony w domu to prawdziwy hit świąteczny. Warto więc poświęcić trochę czasu i go upiec! Jak to zrobić? Podajemy sprawdzony przepis na pasztet na święta - doskonały i na Boże Narodzenie, i na Wielkanoc.

Składniki

  • 1 kg mięsa z łopatki
  • 1 kg mięsa wołowego
  • 3 udka z kurczaka
  • 70 dag podgardla
  • 50 dag boczku
  • 2 kajzerki czerstwe
  • 2 pietruszki
  • 4 marchewki
  • 5 jaj
  • 2 cebule
  • 6 sztuk ziela angielskiego
  • 5 listki laurowe
  • gałka muszkatołowa mielona
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso gotujemy z listkami laurowymi, zielem angielskim, marchewką i pietruszką. Udka gotują się krócej (wcześniej trzeba je wyjąć).

  • Tak ugotowane mięso mielimy w maszynce do mięsa wraz z marchewką i uprzednio namoczoną i odciśniętą bułką (bułkę moczymy w wywarze z mięsa - wcześniej warto go przecedzić).

  • Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na oleju i także przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy jajka, doprawiamy do smaku (sól, pieprz, gałka).

  • Po nałożeniu do foremek na wierzchu robimy kratkę nożem i posypujemy bułką tartą. Pieczenie w foremkach aluminiowych nie wymaga ich smarowania i posypywania bułką.

  • Tak przygotowane pasztety pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez około 60 minut. Z powyższej ilości mięsa wychodzą 3 foremki aluminiowe o wymiarach ok. 30x10 cm.