Jajka przepiórcze w sosie koperkowym - na ciepło

2021-03-29
Marta Balko
jaja-przepiorcze-z-sosami.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Jajka przepiórcze można serwować podobnie jak jaja kurze - z sosami, na zimno i na ciepło. Jednak ponieważ ich smak jest delikatniejszy niż jaj kurzych, warto zadbać, by dodatki były także mniej wyraziste
łatwy
15 min
4

Jajka przepiórcze są bardzo zdrowe i łatwe w przygotowaniu. Można je podawać z różnymi dodatkami - na przykład z sosami. Serwowane na zimno lub ciepło mogą urozmaicić wielkanocne menu. Na przykład podane na ciepło - z sosem koperkowym

SKŁADNIKI

  • 10 jajek przepiórczych
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżeczki mąki
  • pół pęczka koperku
  • ok. 2 szklanek mleka
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka ugotować i obrać ze skorupki. Mleko wlać do rondelka, dodać umyty i drobno posiekany koperek i masło. Podgrzewać, aż masło się rozpuści.
  • Dodać mąkę, wymieszać i podgrzewać na małym ogniu, aż zacznie gęstnieć. Doprawić solą i pieprzem, włożyć ugotowane jajka.
Marta Balko