Jabłka do mięsa: jak zrobić? Łatwy przepis

2021-03-29
Jabłka do mięs
Autor: thinkstockphotos.com Jabłka według naszego przepisu najlepiej smakują w towarzystwie wieprzowiny, kaczki oraz wątróbki
łatwy
15 min
4

Jabłka do mięsa są najlepsze do pieczonej kaczki, wieprzowiny lub smażonej wątróbki. Znakomicie łączą słodkie smaki z wytrawnymi. Sprawdź, jak szybko zrobić jabłka do mięsa - podajemy dobry przepis.

W błonniku siła

Pektyny (błonnik rozpuszczalny w wodzie) oczyszczają przewód pokarmowy z cholesterolu i toksyn. To ważne szczególnie dla palaczy.  Błonnik z kwasami owocowymi zapobiega próchnicy, bo hamuje rozwój bakterii w ustach. Pomaga przy biegunce, a przy zaparciach rozrzedza stolec i poprawia ruchy robaczkowe jelit. 

Pektyny z jabłek są cenne dla osób z cukrzycą - obniżają poziom cukru we krwi. Zabiegani mogą jeść otręby granulowane z jabłkami z kefirem, mlekiem, jogurtem, sokami lub na sucho.

SKŁADNIKI

  • pół kilograma kwaskowych, jędrnych jabłek
  • 2 łyżki tłuszczu
  • 2 łyżki majeranku
  • biały pieprz
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka obrać i pokroić w ósemki, wyciąć gniazda nasienne.
  • Na patelni rozgrzać mocno tłuszcz i podsmażyć na nim cząstki jabłek z obu stron tak, by się nie rozpadły.
  • Zmniejszyć ogień, posypać jabłka niewielką ilością soli i białego pieprzu, ale obficie majerankiem.
  • Skropić wodą, przykryć i odstawić z ognia. Gotowe!